Kategorie

Suszenie ziół w suszarce elektrycznej. Krok po kroku

Suszenie ziół w suszarce elektrycznej. Krok po kroku

Naturalna moc ziół znana jest od setek lat. Posiadają one nie tylko walory smakowe, ale i lecznicze. Polskie lasy i łąki obfitują w zioła, które zbierać możemy samodzielnie, a asortyment sklepów spożywczych pozwala nam na kupienie wyhodowanych już roślin. Ususzone samodzielnie zioła możemy stosować na wiele sposobów – jako element ziołolecznictwa, przypraw dodawanych do codziennej diety lub stosować je jako część codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Najlepszym i najszybszym sposobem, by ususzyć zioła, jest użycie suszarki elektrycznej. Jak to zrobić? Przeczytaj instrukcję krok po kroku!

Zbiór ziół – o czym należy pamiętać?

Różne zioła posiadają odmienne właściwości, różnią się także ilością związków czynnych, które decydują o ich leczniczym działaniu. Nagromadzenie tych związków jest inne w różnych porach dnia, dlatego bardzo istotne jest to, o której i jakie zbieramy zioła. Między godziną 10:00 a 15:00 powinno się zrywać rośliny olejkowe, do których należą między innymi szałwia, mięta czy rumianek, większość ziół zbierać należy jednak w godzinach popołudniowych. Rośliny zrywać powinniśmy w miejscach, w których rosną one naturalnie, niepryskanych i oddalonych od możliwych zanieczyszczeń.

W zbiorach pomogą nam narzędzia, takie jak nożyczki, sekatory, scyzoryki lub noże. Najczęściej zioła ścina się tuż nad ziemią. W zależności od tego, jaką część rośliny chcemy zebrać, powinniśmy wybrać odpowiednią porę roku. Korę roślin zbiera się wczesną wiosną, korzenie i kłącza późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną, a kwiaty oraz ziele w okresie kwitnienia. Zebrane zioła należy ususzyć możliwie jak najszybciej.

Suszenie ziół – porady i podstawowe zasady

Suszenie ziół w domu to doskonały sposób na przygotowanie własnego zbioru przypraw i urozmaicenie domowej apteczki oraz kolekcji przypraw. Suszone zioła i kwiaty wykorzystać można jako przyprawy i dodatki do kosmetyków domowej roboty. Co powinniśmy wiedzieć, przygotowując się na stworzenie własnego zbioru?

Zioła najlepiej suszyć w możliwie jak najkrótszym czasie, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Jeśli zbieraliśmy je w miejscu oddalonym od zanieczyszczeń, wystarczy lekko otrzepać liście. Jeśli jednak widoczna jest na nich ziemia lub mamy podejrzenie, że miejsce, z którego zrywaliśmy zioła było narażone na występowanie zanieczyszczeń, powinniśmy nasz zbiór dokładnie opłukać, a następnie osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Nie powinno się mieszać ze sobą różnych rodzajów ziół. Rośliny suszyć możemy na powietrzu, w piekarniku lub mikrofali, jednak najlepsze efekty przyniesie zastosowanie profesjonalnej suszarki, takiej jak Clatronic DR 3525.

Dlaczego suszenie ziół w suszarce do grzybów?

Wiele osób, które decydują się na samodzielny zbiór i obróbkę roślin, zadaje sobie pytanie, czy można suszyć zioła w suszarce? Odpowiedź brzmi – oczywiście! Suszenie ziół w suszarce jest najprostszym i najszybszym sposobem na domową obróbkę naszych zbiorów. Wybierając tę metodę mamy pewność, że nasze zioła zostaną ususzone równomiernie, będziemy mieć ponadto całkowitą kontrolę nad temperaturą i czasem suszenia. Suszenie ziół w suszarce pozwala na otrzymanie suszu już po kilku godzinach. Nie musimy obawiać się również, że zioła zostaną źle spięte lub połamane (tak jak w przypadku suszenia ich na wolnym powietrzu). Suszarki spożywcze, dostępne w ofercie Clatronic umożliwiają dodatkowo wielostopniową regulację temperatury i suszenie na raz sporej ilości ziół dzięki wielu modułom.

W jakiej temperaturze suszyć zioła?

W jakiej temperaturze suszyć zioła

Zioła nie powinny być suszone w temperaturze wyższej niż 40°C. Wyjątkiem będą rośliny, takie jak mak, sasanka czy czarnuszka, które suszyć powinno się w wyższej temperaturze – między 40 a 55°C. Rośliny olejkowe, takie jak anyż, tymianek, bazylia, cząber, nagietek, mniszek lekarski, rumianek, melisa, oregano, rozmaryn, mięta, estragon i ostropest suszyć powinniśmy w temperaturze między 30 a 35°C. Najlepszym sposobem suszenia jest poddawanie ziół najpierw nieco niższej temperaturze i stopniowe jej zwiększanie.

Ile czasu suszyć zioła w suszarce?

Podobnie jak w przypadku temperatury – suszenie ziół w suszarce powinno odbywać się w sposób kontrolowany pod względem czasu trwania. W zależności od konkretnego zioła nie powinniśmy przekraczać zbyt długiego czasu suszenia, aby nie zniszczyć naszych zbiorów. Zwykle suszenie ziół w suszarce trwa od dwóch do czterech godzin.

Suszenie ziół w suszarce krok po kroku

Suszone zioła i kwiaty znajdą wiele zastosowań w naszym domu. Aby odpowiednio przygotować się do procesu suszenia, powinniśmy zbierać zioła w odpowiednich warunkach – powinny być one pozostawione na działanie promieni słonecznych minimum na 1 lub 2 dni przed zbiorem, natomiast samo ścinanie wykonywać powinniśmy w godzinach porannych, w bezdeszczowe dni (zioła tracą swój aromat w dni deszczowe, w godzinach wieczornych oraz we wczesnych godzinach porannych). W miarę możliwości nie powinniśmy myć ziół, gdy jednak zajdzie taka konieczność, osuszyć je papierowymi ręcznikami.

Jak suszyć zioła w suszarce? Oto instrukcja krok po kroku:

  • Zioła siekamy jak najdrobniej i umieszczamy całe łodyżki na sitkach dehydratora. Układamy również pojedyncze płatki cienką warstwą na kratkach.
  • Wyszukujemy całych kwiatów i ziół, które nie rozkwitły całkowicie, by nie straciły płatków.
  • Zioła takie jak lubczyk, ogórecznik, szczaw i rzeżucha nie powinny być suszone – należy je zamrozić. Suszyć możemy natomiast z powodzeniem zioła takie jak bylica, cząber, rozmaryn, majeranek, oregano, lawenda, marzanka, rumianek, mięta lub tymianek.
  • Temperaturę ustawiamy na maksymalnie 40°C.
  • Zioła suszymy około 2-3 godziny.
  • Aby z wysuszonych płatków kwiatów wykonać potpourri, należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej nada się do tego szklane naczynie).

Jak przechowywać suszone zioła?

Jak przechowywać suszone zioła

Suszone zioła trzymać możemy w słoikach, torebkach plastikowych lub pojemnikach. Po dehydratacji rośliny powinny zostać ochłodzone całkowicie przed zamknięciem w szczelnym naczyniu lub opakowaniu. Zamknięte w naczyniach zioła przechowywać należy w miejscu suchym, chłodnym i nienarażonym na działanie promieni słonecznych. Odpowiednio osuszone i dobrze przechowywane zioła możemy trzymać do roku czasu.

All Feedback
  1. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  2. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  3. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  4. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  5. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  6. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  7. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  8. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  9. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  10. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  11. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  12. pHqghUme
    Reviewed on

    1

Leave a Reply