Suszarka do żywności - jak wybrać najlepszą?

Na datę 23 września przypada pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Pory, która obfituje w rozmaite plony: grzyby, owoce, warzywa. Jest kilka sposobów, aby na dłużej móc przechować jesienne smaki zwłaszcza w czasie zimy.
Żywność możemy mrozić, wekować lub suszyć. Suszenie ma tę przewagę nad pozostałymi sposobami, że:
- do konserwacji żywności nie trzeba używać żadnych dodatkowych składników szkodzących zdrowiu, takich jak sól, cukier, żelfix, tłuszcz czy ocet. Nie trzeba także poddawać żywności obróbce termicznej,
- po wysuszeniu produkty zmniejszają swoją objętość – dlatego nie trzeba przeznaczać wiele miejsca na jej przechowywanie,
- wysuszona żywność traci także wagę, dlatego stanowi doskonałą opcję dla osób, które potrzebują mieć odżywcze jedzenie przy sobie w takiej formie, która nie obciąża ich bagażu.
Suszenie jest niezwykle wygodne, gdy użyjemy do tego celu suszarki na żywność. Urządzenia te nie są drogie, dlatego warto zastanowić się nad zakupem.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
1. WIELKOŚĆ
Urządzenie rozbudowane w górę, pozwoli na przetwarzanie większej ilości żywności, bez utraty miejsca koniecznego do ustawienia suszarki. Żeby suszyć dużą ilość jedzenia równocześnie warto wybrać taki model, który ma więcej tac.
2. ILOŚĆ TAC
O tym, jak wiele żywności poddamy suszeniu na raz decyduje ilość tac zamontowanych jedna nad drugą. Niektóre suszarki mają regulowaną wysokość ułożenia – jest to przydatne w przypadku suszenia dużych, grubych kawałków, np. dużych kapeluszy grzybów. Czasem tace są na tyle głębokie, aby zapewnić wygodne suszenie większych części owoców lub dużych kapeluszy grzybów w całości – wtedy regulacja wysokości tac nie jest potrzebna.
3. ROZKŁADANIE SPRZĘTU
Od samego początku, już podejmując decyzję o zakupie warto zwrócić uwagę na sposób w jaki demontuje się elementy urządzenia do mycia. Prostota i intuicyjność znacząco wpływa to na komfort pracy. Niektóre suszarki zrobione są z materiałów umożliwiających mycie w zmywarce.
4. KOLOR
Poza estetyczną funkcją koloru dobrze, aby duża cześć suszarki była przeźroczysta. Dzięki temu łatwo skontrolujesz stopień wysuszenia produktów, bez konieczności otwierania urządzenia. Dotyczy to zwłaszcza tac.
5. MOC
Domowe suszarki zwykle mają 230 – 500 W. Moc bezpośrednio wpływa na efektywność suszenia. Pamiętaj jednak, że nie do końca sprawdza się formuła im większa moc, tym lepiej. Każdy produkt powinien być suszony ciepłym powietrzem, które jest do niego dopasowane. Zbyt gorące powietrze mogłoby przesuszyć żywność, a nawet pozbawić niektórych wartości odżywczych i smaku. Najbardziej polecane są urządzenia zakresem ok. 300-350 W. Moc niższa niż 200 W nie gwarantują jakości.
6. CYRKULACJA POWIETRZA
Sercem każdej suszarki jest wydajność grzałki połączona z wentylatorem, które zapewniają właściwą cyrkulację powietrza. Aby grzyby, warzywa, owoce i mięso były odpowiednio wysuszone, odpowiednio miękkie, ciepłe powietrze powinno równomiernie docierać do każdego zakątka suszarki. Tylko wtedy mamy gwarancję, że otrzymamy produkty, jakich się spodziewamy. Niektórzy z producentów umieszczają funkcję powietrza obiegowego, które zwiększa skuteczność i stabilność procesu
7. TEMPERATURA
Większość urządzeń oscyluje między 35-40 stopniami, a 75 – 80 stopniami do suszenia. Dobrze jest móc wybrać najlepszy poziom temperatury suszenia. Niektóre z suszarek mają do dyspozycji jeden lub dwa podstawowe poziomy, inne oferują więcej, nawet 7
8. TIMER
Niektóre z suszarek nie posiadają timera. Nie jest on niezbędny, jednak bardzo ułatwia suszenie. Timer odlicza czas, jaki pozostał do końca procesu – dzięki temu masz wpływ na przyśpieszenie go lub spowolnienie w zależności od stanu żywności wewnątrz.
Dzięki suszarce samodzielnie przygotujesz niskokaloryczne fit przekąski, a możliwości jest nieskończenie wiele.
Suszyć możemy:
- płatki, nasiona i orzechy na muesli,
- pieczywo na grzanki
- warzywa na chipsy – najbardziej popularne, to marchew, jarmuż, buraki, ziemniaki, bataty, kalafior, czosnek, pomidory, papryka
- owoce – jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, ananas, morele, brzoskwinie, plastry cytrusów, czereśnie i wiśnie, maliny, mango, figi, banany, kiwi
- grzyby, morwę, jagody goji
- zioła – szczypiorek, koper, rozmaryn, mięta,
- mięso – najbardziej znana jest wołowina w plasterkach (beef jerky)
Zapraszamy do przejrzenia oferty naszego sklepu. Znajdziecie tam państwo suszarki do żywności w zróżnicowanej cenie, wyglądzie i z różnymi funkcjami. Może właśnie suszarka której szukacie czeka tam na Was.
1
1
1