Przepisy na włoskie lody i zdrowe sorbety. Zajadaj się nimi przez cały rok.

Włosi to naród niespieszny, delektujący się słońcem, swoim towarzystwem i jedzeniem. Włoska kuchnia znana jest z potraw robionych z rozmachem, pełnych słońca i smaku. Nie inaczej jest z włoskimi lodami, które uznawane są w świecie za klasykę gatunku.
Prawdziwie włoskie lody – gelato, zawsze były robione w małych manufakturach, ze starannie dobranych składników. Odpowiednio skomponowanych, z receptur przekazywanych przez pokolenia. Obecnie jedynym ustępstwem dla ułatwienia tego ciężkiego i czasochłonnego procesu jest korzystanie z maszyn do ich wyrobu. Tajemnica dobrych lodów oprócz oczywistego składu, polega bowiem na częstym mieszaniu zamarzającej masy, tak aby uzyskać lodową, ale gładką i aksamitną konsystencję. Obowiązkowo włoskie tradycyjne gelato muszą być robione każdego dnia na świeżo.
Dostępność domowych maszyn do robienia lodów sprawiła, że teraz każdy może cieszyć się lodami najwyższego gatunku. Receptura lodów zwykle jest dość prosta, oparta o mleko, jaja, śmietankę i dodatki nadające im charakteru, np. czekolada, owoce, orzechy i inne. Przepisy nie wymagają skomplikowanych czynności i wyrafinowanej wiedzy. Tym, co sprawia największe trudności, jest uzyskanie odpowiedniej struktury deseru, zależnej od częstotliwości mieszania, temperatury zamrażania i optymalne napowietrzanie masy. Urządzenie do lodów całkowicie rozwiązuje ten problem. Dlatego gdy je masz – masz lodziarnie w domu. I to jaką!
Dzięki robieniu domowych lodów z maszynki, masz ich dokładnie tyle, ile chcesz. Sam decydujesz o smaku. Masz unikalną możliwość eksperymentowania uzyskując nieoczywiste smaki, które nie są dostępne na rynku (ogórkowe, herbaciane, buraczane, czosnkowe i inne). Wiesz z jakich produktów zrobiony jest deser, który jesz i którym częstujesz rodzinę, i znajomych. I możesz raczyć się lodami, bez ryzyka, że są nieświeże czy źle przechowywane.
W naszym kraju najchętniej spożywane są lody o tradycyjnych smakach: waniliowe, śmietankowe, truskawkowe czy czekoladowe. Ich spożycie od kilku lat jest tak samo wysokie latem jak i zimą, ale trzeba przyznać, że domowe lody w upalny dzień nie tylko cieszą kubki smakowe, ale też przynoszą ulgę, tak przyjemnie później wspominaną…
Poniżej przedstawiamy proste przepisy na zdrowe domowe lody z maszynki w opracowanych już recepturach. Zapraszamy także do zapoznania się z propozycjami na szybki mrożony deser, którym jest sorbet i jogurt.
LODY ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
- 200 g orzechów
- 120 ml likieru orzechowego
- 500 ml słodkiej śmietanki 36%
- 200 g cukru
- 6 szt żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka i cukier należy ubić trzepaczką lub mikserem, a następnie porcjami dodawać likier, cały czas intensywnie ubijając i lekko ogrzewając na gazie, aż do zgęstnienia, na wzór zabajone. Orzechy należy uprażyć i rozgnieść lub zmielić – wedle gustu. Schłodzoną uprzednio śmietankę ubić. Do utartych żółtek cukrem i likierem dodać orzechy i bitą śmietanę. Wszystko starannie wymieszać i włożyć do solidnie schłodzonej misy urządzenia do lodów. Włączyć na mieszanie – zgodnie z sugestiami załączonymi przez producenta.
Po zakończonym mieszaniu, lody nałożyć do pucharków, polać syropem klonowym.
LODY JAGODOWE
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml słodkiej śmietanki 36%
- 5 żółtek
- 100-150 g cukru (według uznania)
- 400 g jagód (mogą być mrożone)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek jagody wsypujemy d garnka, najlepiej o grubym spodzie. Zalewamy niewielką ilością wody. Minimalną, tylko tak aby nie przywarły do spodu. I zaczynamy je dusić. Gdy jagody już się rozgotują możemy zmiksować je blenderem na gładka masę, lub zostawić w tym stanie, jeśli lubimy w lodach większe kawałki owoców.
Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę.
Śmietankę kremówkę wraz z mlekiem zagotować. Gdy się zagotują ściągnąć z ognia. Teraz należy zahartować utarte żółtka w ten sposób, ze po łyżeczce gorącego mleka ze śmietanka dodajemy do nich ciągle mieszając. Gdy już dobrze się wymieszają, przelać je stopniowo do reszty mleka ze śmietanką. Podgrzewamy całość na małym ogniu do zgęstnienia, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Jeśli pojawia się grudki, po wystudzeniu można zmiksować jeszcze masę blenderem. Na koniec dodajemy chłodne już jagody i wstawiamy do maszyny i wstawiamy na mieszanie zgodnie z instrukcją producenta.
LODY BANANOWO-CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
- 8 bardzo miękkich bananów (ilość można dowolnie zmienić w zależności od gustu)
- 80 ml kakao w proszku, najlepiej gorzkie
- 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego, można także zastąpić melasą, miodem lub cukrem kokosowym
- ok. 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane banany pokroić w mniejsze cząstki, (mogą być plastry), i razem z cynamonem, syropem i kakao zblendować na gładką masę i przelać do maszynki do robienia lodów. Mieszać z godnie z zaleceniami producenta.
Po zamrożeniu nakładać łyżką do pucharków, można polać sosem czekoladowym, zabajone lub innym ulubionym…
W urządzeniu do robienia lodów może my zrobić także inne mrożone desery. Bardzo popularnym i chętniej spożywanym przez osoby dbające o zdrowy tryb życia są sorbety.
Sorbety są najczęściej wegańskim przysmakiem, ponieważ w ich składzie nie ma jaj, mleka czy śmietanki. Oparte są o soki, wodę i napoje. Ich zaletą jest nie tylko zdrowy skład, ale także brak tłuszczów. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na sorbet.
SORBET Z OWOCÓW LEŚNYCH I MIĘTY
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka herbaty miętowej
- 1 szklanka jeżyn
- 1 łyżka miodu
- kilka sztuk malin
- brzoskwinia lub kilka innych owoców do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Herbatę należy zaparzyć i ostudzić. Ważne, żeby upewnić się, że napar ma intensywny smak. Herbatę zamrozić w foremkach do kostek. Gdy już będą zamrożone wrzucić do miski wraz z owocami i miodem i zmiksować. (Najlepsze do tego są blendery kielichowe z mocnymi ostrzami i funkcją kruszenia lodu). Po zmieleniu należy przełożyć masę do lodziarki i ustawić mieszanie zgodnie z zaleceniami producenta. Po zmrożeniu i wymieszaniu masy sorbet można przełożyć do pucharków i ozdobić cząstkami pomarańczy.
SORBET OWOCOWY
SKŁADNIKI:
- 600-700 ml zblendowanych owoców
- 75-100 g cukru (w zależności od upodobań)
- 1-2 łyżki białka z jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru. Napełnij pojemnik maszynki na lody schłodzoną masą. Nastawić na mieszanie zgodnie z opisem producenta. Pod koniec zamrażania można dodać do smaku łyżeczkę likieru lub koniaku.
Smacznego!
Jeśli nie macie jeszcze domowej maszynki do lodów, zapraszamy do zakupów do naszego, firmowego sklepu.
Comments : 0