Kategorie

Jak zrobić kanapki Panini? Poradnik + 4 przepisy

Jak zrobić kanapki Panini? Poradnik + 4 przepisy

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Kto powiedział jednak, że o innej porze nie można pozwolić sobie na rozpływającą się w ustach, pyszną przekąskę? Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne danie stworzymy sami, we własnej kuchni. Panini można spożywać na wiele sposobów - na zimno, na ciepło, z małą lub dużą ilością dodatków. Jaką kanapkę wybierzesz więc dla siebie? Zobacz nasze inspiracje i spróbuj!

Panini - co to jest?

Słowo panino w języku włoskim oznacza dosłownie chleb niewielkich rozmiarów. Panini to kultowe włoskie kanapki, sporządzane z chlebków ciabatta - kruche na wierzchu i miękkie w środku. Historia tego skromnego dania sięga aż XVI wieku. Szczyt popularności kanapki włoskiej przypada jednak na czasy współczesne, a jej prawdziwy renesans odbywa się właśnie teraz, na naszych oczach. Kanapki włoskie stają się coraz bardziej rozchwytywane. Możemy jeść panini na śniadanie, spożywać je na zimno lub na gorąco, przygotowując danie w specjalnym grillu. Wiele osób zabiera ze sobą panini do pracy w formie lunchu. Grillowana kanapka doskonale nadaje się także jako element cateringu, przekąska na imprezach lub spotkaniach towarzyskich. Ze względu na to, że do panini możemy dodać niemal każdy dodatek, na jaki mamy ochotę, nasze kulinarne możliwości w tym zakresie są praktycznie nieograniczone.

Jakie pieczywo do panini?

Jeżeli chcemy zrobić tradycyjne, włoskie panini, powinniśmy sięgnąć po chlebki ciabatta. W różnych odmianach i wariacjach panini można jednak podawać z foccacia lub klasyczną bagietką. W przypadku panini sprawdzić może się również lavas - tradycyjny turecki chlebek. Pieczywo ciabatta możemy przyrządzić samodzielnie lub wybrać gotowe bułki dostępne w piekarniach. W niektórych sklepach spożywczych lub sklepach z żywnością ekologiczną znajdziemy również pieczywo przygotowane specjalnie do zapiekania w formie panini.

Jak zrobić kanapki panini i z czym je podawać?

Panini możemy podawać dowolnie - na zimno lub ciepło. Chrupiąca zewnętrzna część i miękka wewnętrzna sprawiają, że w każdej formie panini smakuje tak samo dobrze. Tradycyjne panini podaje się w towarzystwie salami, sera, mięsa, szynki lub warzyw. Naszą kanapkę przystroić możemy jednak znacznie większą ilością dodatków. Do kanapki włoskiej dodać możemy cukinię, bakłażana, paprykę, ogórki, awokado, oliwki, pomidory, ser pleśniowy, orzechy i dowolną ilość przypraw. Istotny w podawaniu panini jest także dobór odpowiedniego do składników sosu - od łagodnych, typu tzatziki, po musztardowe, poprzez ostre, aż do bardzo ostrych. Klasyczne panini można podawać także z pesto lub skropić kanapkę świeżą oliwą z oliwek. Jeśli nie jesteśmy fanami sosów, możemy jednak oczywiście posmarować naszą kanapkę masłem lub margaryną.

Grill do panini

Doskonałym sposobem na przygotowanie panini jest przyrządzenie w specjalnie przystosowanym do tego celu grillu. Panini z grilla smakuje równie dobrze, co kanapka podawana na zimno, jednak w przypadku grillowanej kanapki część składników, takich jak sery, lekko się rozpuści i nada daniu efektu “rozpływania się w ustach”. Dodatkowo, część grillowanych składników wytraca kalorie, dzięki czemu potrawa staje się bardziej dietetyczna.

Grill do kanapek to najczęściej urządzenie typu kontaktowego, pozwalające na obustronne, beztłuszczowe grillowanie panini. Dobry grill do panini powinien posiadać obudowę ze stali nierdzewnej, płynnie regulowany termostat oraz płytki grillujące z powłoką ceramiczną lub nieprzywierającą. Wskazane są również takie detale, jak choćby uchwyt z izolacją termiczną. Krótki czas grillowania sprawi, że będziemy cieszyć się posiłkiem w zaledwie kilka chwil. Grillowana kanapka będzie doskonale pasowała zarówno do mięsnych, jak i warzywnych składników.

Kontaktowy grill do Panini
Panini Grill KG 3571

Grill do Panini Clatronic KG 3571 - Sprawdź

4 PRZEPISY NA WŁOSKIE KANAPKI PANINI

Przepis na panini z kurczakiem

Mięsne panini możemy przygotować na wiele sposobów. Jedną z najpopularniejszych wersji włoskiej kanapki jest panini z kurczakiem. Grillowana kanapka doskonale smakuje na ciepło, a zjedzona na śniadanie lub lunch dostarcza energii na cały dzień.

Składniki:

  • 2 sztuki świeżego pieczywa ciabatta
  • Oliwki zielone
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Rukola
  • Mozzarella
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • Czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone i obtoczone w ziołach piersi z kurczaka podsmażamy na oliwie lub wędzimy.
  2. Przekrojone na pół ciabatty smarujemy kilkoma kroplami oliwy i pesto.
  3. Odsączoną mozzarellę kroimy na plasterki, podobnie jak oliwki, cebulę i pomidora.
  4. Na kanapce układamy mozzarellę, pomidora, oliwki, cebulę, kurczaka i rukolę.
  5. Zamkniętą kanapkę układamy na grillu, dociskamy i grillujemy, po czym zmieniamy stronę.

Przepis na panini z kurczakiem

Przepis na panini z mozzarellą i pieczarkami

Panini smakuje doskonale również w wersji wegetariańskiej. W zależności od naszych upodobań do kanapki możemy wkładać ulubione warzywa, grzyby i sery. Jedną ze smaczniejszych propozycji smakowych jest panini podawane w towarzystwie mozarelli i pieczarek, które doskonale sprawdzi się np. jako kanapka do pracy.

Składniki:

  • 2 świeże bułki ciabatta
  • Mozzarella
  • 4-5 pieczarek
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przekrojone ciabatty skraplamy oliwą z oliwek.
  2. Mozzarellę i pieczarki kroimy w plasterki i kładziemy na kanapce.
  3. Całość zamykamy i wkładamy do grilla.
  4. Kanapka będzie gotowa po około 5 minutach.

Kanapki panini z mozzarellą i pieczarkami

Przepis na panini z jajkiem i szynką

Pożywne śniadanie to podstawa. Energii i wigoru doda nam panini z jajkiem i szynką, których smak doskonale się ze sobą komponuje.

Składniki:

  • 2 sztuki świeżego pieczywa ciabatta
  • 2 jajka
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • Masło lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną ciabattę smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Jajka smażymy na patelni.
  3. Na kanapce układamy po 2 plastry szynki, na które kładziemy usmażone jajko.
  4. Całość zamykamy i opiekamy na grillu.

Przepis na panini z jajkiem i szynką

Przepis na panini z serem pleśniowym i żurawiną

Kolejna propozycja wegetariańskiej kanapki to panini z serem pleśniowym i żurawiną. Grillowana kanapka z rozpływającym się w ustach serem i chrupiącą bułką nasyci nasz głód na co najmniej kilka godzin.

Składniki:

  • 2 sztuki świeżego pieczywa ciabatta
  • Konfitura z żurawiny
  • Kilka plastrów sera camembert
  • Mieszanka świeżych sałat
  • Masło lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przekrojoną ciabattę smarujemy masłem lub kropimy oliwą z oliwek.
  2. Na kanapce układamy kilka liści świeżej sałaty oraz pokrojony w plastry ser camembert.
  3. Na serze rozsmarowujemy konfiturę żurawinową i wkładamy kanapkę do grilla.

Przepis na włoską kanapkę panini z żurawiną

All Feedback
  1. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  2. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  3. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  4. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  5. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  6. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  7. pHqghUme
    Reviewed on

    1

  8. pHqghUme
    Reviewed on

    1

Leave a Reply