Kategorie

Pyszne i piękne babeczki z Clatronic

Pyszne i piękne babeczki z Clatronic

  

Czekoladowe, maślane, cytrynowe, budyniowe. Z kremem, polewą lub obsypane cukrem pudrem. Pachnące, babeczki i muffinki – ciasteczka na dwa „gryzy”, idealne do robienia przyjemności sobie i innym. Z ogromu różnych przepisów możemy wybrać te ulubione. Z dodatkami czekolady czy konfitur. Albo te bardziej kremowe. Zwykle ciasto nie wymaga wielu nakładów czasu i pracy. Nie trzeba też mieć dużego cukierniczego doświadczenia, aby je przygotować.

Robienie babeczek to wspaniała zabawa, którą można uprawiać także z dziećmi.

   Dzięki urządzeniu do wypiekania babeczek Clatronic MM 3496 unikamy zagrożeń związanych z oparzeniami od gorącego piekarnika, do których może dojść zwłaszcza podczas wkładania i wyjmowania wypieków. Po przygotowaniu ciasta i nagrzaniu muffinmakera – wypełniamy 7 wbudowanych foremek. Nie musimy wcześniej ich niczym wykładać, nie musimy ich niczym smarować, powłoka płyt grzewczych jest nieprzywierająca. Po zamknięciu klapy wystarczy kilkanaście minut, aby muffinki były gotowe, a ich zapach wypełnił cały dom.

    Po wypieczeniu nadchodzi czas na ozdabianie świeżych wypieków. Z babeczek można zrobić postaci z bajek, lub zwierzątka, doklejając im oczka, uszka, i malując kolorowym lukrem. Można także nakleić figurki ulepione z masy marcepanowej. Można oblać je polewą czekoladową i posypać drobnymi, kolorowymi cukiereczkami, orzechami lub kandyzowanymi owocami. Można wreszcie ukręcić krem, który możemy wycisnąć formując kwiatowe wzory w różnych smakach i kolorach.

    Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Zachęcamy do włączenia pieczenia babeczek i muffinek w przygotowania do nich. Zwłaszcza teraz, w pandemii, wspólna kreacja w kuchni może okazać się nie tylko przyjemnie i pożytecznie spędzonym czasem, ale także świetnym relaksem pogłębiającym więzi rodzinne.

DROŻDŻOWE BABECZKI

Składniki:

½ kg mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, ½ kostki masła, 1 szklanka mleka, ½ kostki drożdży, rodzynki, skórka pomarańczowa, zapach.

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy drożdże, mleko, mąkę – wszystko wyrabiamy mikserem, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i bakalie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i odstawiamy na 15 min. Babeczki wkładamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy 15 min w temperaturze 1800 C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

BABECZKI CZEKOLADOWE (25-30 szt.)

Składniki:

100 g czekolady mlecznej, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 2 jajka, 150 g margaryny, 80g cukru, 250 ml mleka.

Wykonanie:

Pokrój grubo czekoladę. Wymieszaj w jednym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i czekoladę. Wymieszaj w drugim naczyniu jajka, margarynę, cukier i mleko. Dodaj wymieszaną mąkę i połącz składniki ze sobą. Rozgrzej maszynkę do babeczek. Przełóż ciasto do foremek i piecz przez około 14 minut.

    Leave a Reply