Kategorie

Jak wybrać odpowiedni okap kuchenny?

Jak wybrać odpowiedni okap kuchenny?

Dla wielu osób spędzanie czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków jest mało satysfakcjonujące,
czasami wręcz uciążliwe. Mogą mieć na to wpływ doznania zmysłu węchu. Trudno zaprzeczyć, że niezwykle ważnym elementem tego pomieszczenia jest dobrze dobrany okap kuchenny. Urządzenie pozwala na pozbycie się skutków gotowania, między innymi nieprzyjemnych zapachów i pary wodnej. Stojąc przed wyborem urządzenia musimy zastanowić się jakie będzie odpowiednie dla nas i naszej kuchni. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Podstawowe informacje które rozwieją wątpliwości znajdą Państwo w dalszej części artykułu.


01.jpg




Pochłaniacz czy okap?
Wiele osób stosuje zamiennie dwa określenia dla tego typu urządzeń. Na rynku rozróżniamy jednak dwa typy czyli okap z wyciągiem oraz okap z funkcją pochłaniacza. Jakie rozwiązanie wybrać w przypadku naszej kuchni? Zdecydowana większość urządzeń oferuje w tej chwili obie opcje i na etapie montażu możemy zdecydować, którą wykorzystać. Poniżej przedstawione są najważniejsze cechy obu rozwiązań


Wyciąg

Wybierając ten wariant musimy dysponować dedykowanym przyłączem do systemu wentylacyjnego. Opary są wstępnie filtrowane przez siatkowe filtry aluminiowe lub filtr z włókniny – pozwala to na wyizolowanie tłuszczu. Para wodna oraz zapachy są następnie przepompowywane do komina wentylacyjnego.
Warto zaznaczyć, że nie każdy system wentylacyjny jest odpowiedni dla takiego rozwiązania. Zazwyczaj w kuchni znajdziemy jeden kanał wentylacyjny, który zgodnie z obowiązującymi normami nie może zostać wykorzystany do podłączenia okapu. Co stanie się, jeśli jednak zdecydujemy się na tego typu montaż? Niestety, musimy liczyć się ze zredukowaniem a nawet całkowitym zablokowaniem wentylacji pomieszczenia w czasie gdy okap jest wyłączony. Kolejnym negatywnym skutkiem odprowadzania oparów do wentylacji grawitacyjnej jest przedostawanie się nieprzyjemnych zapachów do innych mieszkań w budynku. Prawidłowe podłączenie okapu w trybie wyciągu możliwe jest w domach oraz budynkach wielorodzinnych, gdzie już na etapie budowy przewidziano dodatkowy kanał wentylacyjny dla tego typu urządzeń.

Konserwacja jednostki w przypadku takiego rozwiązania polega na cyklicznym czyszczeniu siatkowych filtrów aluminiowych lub wymianie jednorazowego filtra z włókniny.


Pochłaniacz

Rozwiązanie typu pochłaniacz sprawdzi się w każdej kuchni, ale szczególnie tej bez przyłącza wentylacyjnego dedykowanego do podłączenia okapu z wyciągiem.
Do prawidłowego działania potrzebne są w takim wypadku filtry węglowe odpowiednie dla posiadanego urządzenia – zazwyczaj są dostępne jako akcesorium. Zamontowanie ich w odpowiednim miejscu umożliwia działanie okapu w obiegu zamkniętym. Tak jak w przypadku wyciągu, aluminiowe filtry wyizolowują z oparów gotowania tłuszcz. Para oraz zapachy trafiają następnie do wcześniej wspomnianych filtrów węglowych gdzie są oczyszczane i filtrowane. Pozbawione zapachów i oparów kuchennych powietrze trafia na koniec ponownie do pomieszczenia.

Konserwacja urządzenia w tym przypadku wymaga od nas nieco więcej uwagi. Musimy zadbać o filtry wstępne, ale również o wymianę filtrów węglowych. Filtry te niestety nie są przystosowane do czyszczenia, więc wymieniamy je na nowe co około 3-6 miesięcy.

02.jpg



Jeśli wybraliśmy odpowiedni typ okapu to następnym krokiem będzie wybór urządzenia dopasowanego do umeblowania naszej kuchni. W tym wypadku musimy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Pierwszą z nich jest powierzchnia pomieszczenia oraz umiejscowienie kuchenki i otworu wentylacyjnego. Druga to design - nierzadko okap pełni ważną rolę estetyczną, podkreślając piękno wystroju kuchni. Na rynku rozróżniamy kilka rozwiązań, wśród nich na pewno znajdziemy takie, które będzie najbardziej odpowiednie dla naszej kuchni i przede wszystkim naszych upodobań i preferencji.


Okap podszafkowy

Jest to popularny, podstawowy i bardzo uniwersalny typ okapu kuchennego. Swoją popularność zawdzięcza niskiej cenie oraz faktowi, iż tego typu urządzenie zajmuje niewiele miejsca a jego montaż jest najmniej wymagający. Odznacza się dobrym stosunkiem wydajności do ceny.


Okap kominowy

Jest to okap samodzielnie wiszący, montowany przy ścianie nad kuchenką. Zazwyczaj posiada obudowę zasłaniającą przewód wentylacyjny – w przypadku funkcji pochłaniacza pełni ona funkcję estetyczną. Dzięki atrakcyjnemu designowi, nieskomplikowanej budowie oraz wydajności, jest to w tej chwili najpopularniejszy typ urządzenia tego typu.


Okap do zabudowy

Wkład

Koncepcja jest podobna jak w przypadku okapu podszafkowego. Różnica polega na tym, że zostaje on całkowicie zabudowany w spodniej części szafki wiszącej nad kuchenką dzięki czemu jest praktycznie niewidoczny. Charakteryzuje się on zazwyczaj mniejszą powierzchnią pochłaniającą w porównaniu do okapu podszafkowego.

Teleskopowy

Urządzenie tak samo jak wkład, przeznaczone jest do zabudowy w spodniej części szafki, ale dodatkowo posiada ruchomą szufladę, którą wysuwamy podczas użytkowania. Jest to rozwiązanie wydajniejsze od wkładu, ponieważ ruchomy element znacząco zwiększa powierzchnię pochłaniającą.


Wyspowy okap kominowy

Okapy tego typu są przeznaczone do kuchni z płytą grzewczą umieszczoną na wolnostojącym meblu, czyli tak zwanej wyspie. W niektórych przypadkach możemy je również zastosować w rozwiązaniu tradycyjnym. Działają na takiej samej zasadzie jak standardowy okap kominowy. Urządzenie mocowane jest w tym wypadku do sufitu, więc w miejscu montażu powinien znajdować się otwór wentylacyjny, do którego podłączymy odprowadzanie oparów.


Okap wiszący

Tego typu okapy są dedykowane do kuchni z płytą grzewczą na wyspie. Rozwiązanie to stosuje się w przypadku braku instalacji wentylacyjnej w miejscu montażu. Mocowanie przeprowadza się zazwyczaj podwieszając okap pod sufitem na stalowych linkach. Urządzenie z racji konstrukcji nie jest przystosowane do odprowadzania oparów a ich pochłaniania. Okapy wiszące przypominają lampę i często poza naturalną funkcjonalnością pełnią również istotną rolę dekoracyjną.


Okap sufitowy

To kolejny okap dedykowany dla wysp kuchennych, który montujemy w podwieszanym suficie. Przypomina klimatyzator kasetonowy, który również montowany w taki sposób. Dzięki temu jest praktycznie niewidoczny i nie ingeruje w wystrój kuchni. Zazwyczaj jest sporych rozmiarów, odznacza się dobra wydajnością i tak jak poprzednie okapy – przeznaczony jest do wysp kuchennych.


Okap blatowy

Okap montowany w blacie

Okap, który zabudowany jest w tej samej szafce co kuchenka. Podczas użytkowania element pochłaniający zostaje wysunięty do góry, natomiast reszta urządzenia pozostaje w szafce - dzięki takiej konfiguracji dźwięki wydawane przez urządzenie są skutecznie tłumione. Tego typu rozwiązanie charakteryzuje się wysoką wydajnością i ciekawą stylistyką. Niewielka odległości od płyty pozwala aby opary były natychmiast zasysane, następnie po filtracji trafiły z powrotem do pomieszczenia bądź do układu wentylacji.

Okap zintegrowany z płytą grzewczą

Urządzenie działa w oparciu o podobne zasady i posiada takie same zalety co okap montowany
w blacie. W tym wypadku jest on integralną częścią płyty indukcyjnej i nie posiada wysuwanego elementu tylko otwory dolotowe. Tak jak okap blatowy może działać w trybie wyciągu jak i pochłaniacza.

03.jpg

Ostatni krok to wybór konkretnego modelu. Okapy z naszej oferty odznaczają się wysoką uniwersalnością i z pewnością zaspokoją potrzeby wielu z Państwa. Urządzenia te wpisują się w aktualnie panujące trendy, są wielofunkcyjne a ich atrakcyjny design sprawi, że będą ozdobą każdej kuchni. Przyjemna atmosfera podczas gotowania sprawi, że przygotowywanie potraw będzie mniej problematyczne. Wysoka jakość wykonania i użytych podzespołów to gwarancja wieloletniego, bezawaryjnego eksploatowania. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu.


    Leave a Reply